Filmbank

Film fra undervisningsmaterialet Gepard-drengen og fra Plan Danmark

Sådan laver du en foto-historie
Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egne fotohistorier.

Danida-film om Zambia og Gepard-drengen

Tag med til Zambia (06:35)
En introduktion til Zambia: Se, hvordan livet leves i den lille by Chadiza og i Chilenga-området i det østligste Zambia.

Zambias vilde dyreliv (01:53)
Oplev lidt af det rige dyreliv i en af de største nationalparker i Zambia, South Luangwa.

Opfindsomme børn (02:03)
Børnene i Zambia laver mange af de samme ting i fritiden, som danske børn. De hinker, sjipper og spiller fodbold. Og så er de gode til at lave deres eget legetøj.

Geparder (00:55)
Kom helt tæt på de smukke geparder, og find ud af, hvorfor geparden er verdens hurtigste til at løbe.

Gepard-drengen (03:58)
Forfatteren Ida-Marie Rendtorff fortæller om sin rejse i Zambia, om de mange stærke indtryk og om at skrive historien om Gepard-drengen.

Vil du med i skole? (01:13)
Der er ikke mange skolebøger, der er op til 80 elever i en klasse og eleverne har lang vej til og fra skole. Vær med i en matematiktime på Chilenga Primary School.

Tæl til 10 på engelsk og Nyanja (00:32)
Engelsk er det officielle sprog i Zambia. Her tæller børnene til 10 på både engelsk og det lokale sprog Nyanja.

Få fikset din cykel (00:26)
Det er godt at have en cykel, hvis man bor på landet i Zambia, for der er ofte langt fra landsbyerne til skolen eller markedet i den nærmeste by.

Giv et zambisk håndtryk
I Zambia giver man også hånden, når man hilser på hinanden. Men et håndtryk ser lidt anderledes ud end i Danmark. Prøv selv.

DR-film til U-landskalenderen

Sofus besøger Kadija (14:40)
Sofus besøger Kadija i hovedstaden Lusaka og spiller bold med hende og vennerne. De køber også ind til maden og vasker tøj i hånden.

Sofus besøger Rolina (14:20)
Sofus besøger Rolina i det østlige Zambia, hvor de tager med til fest i landsbyen. De fodrer dyrerne og øver dans til festen.

Sofus besøger Mary (15:28)
Sofus besøger Mary ved Zambezi-floden tæt ved Livingstone, hvor de fanger fisk til maden. De vander Marys egen lille have og leger sanglege.

Sofus besøger Linnah (13:42)
Sofus besøger Linnah i landsbyen Chilenga i det østlige Zambia og høster majs, som de bruger til maden. De hopper også i sjippetov.

Sofus besøger Vincenzo og Mandaliza (12:45)
Sofus besøger Vincenzo og Mandaliza i deres landsby ved Vubwi, hvor de spiller fodbold, leger med snurretoppe og ser på dyrene.

Med børn på arbejde (28:35)
Peter er taget til det østligste Zambia. Her lever folk af landbrug, og det er hårdt arbejde. Børnene har mange pligter, og nogle af dem kommer ikke i skole, fordi de skal hjælpe til. Peter tager med Lincoln på 11 år ud for at vogte kvæg, og er med til at høste og lave mursten.

I Lusakas slumkvarterer (28:21)
Peter er taget til Zambias hovedstad, Lusaka. Her bor mange i slumkvarterer, som er områder med dårlige huse, fattigdom og kriminalitet. Peter hjælper med at bygge hus, køber spiselige insekter og trommer og danser med en dansetrup.

Livet langs Zambezifloden (27:22)
Zambezifloden løber gennem Zambia, og er en af de største floder i Afrika. De lokale bruger den til at fiske i, de laver strøm med vandkraft, og så fører floden Peter frem til verdens største vandfald, Victoria Falls. Undervejs støder han på en kæmpestor krokodille, som har spist tre mennesker.

På udkig efter leoparder (28:22)
I Zambias nationalparker lever der masser af vilde dyr, og Peter tager af sted i håb om at finde en leopard. I sin søgen støder han på elefanter, løver, flodheste og andre spændende, vilde dyr. Men vil det lykkes for ham at finde en leopard?

Plan-film om landsbyen

Hvordan kan skolebørnene få flere bøger?

Hvordan kan man skaffe bedre toiletter?

Hvordan kan børnene lettere komme i skole?

Hvordan holder man frikvarter uden mobning?

Hvordan får man hyrdedrengen i skole?

En dag i Emmas liv (9 minutter)
Emma er seks år og hun har en rigtig travl dag. Vær med fra hun vågner til hun går i seng, og oplev Emma i skole og hjemme i landsbyen med familien. Fortalt og introduceret af Peter Mygind.

En dag i Emmas liv (5 minutter)
Emma er seks år og hun har en rigtig travl dag. Vær med fra hun vågner til hun går i seng, og oplev Emma i skole og hjemme i landsbyen med familien. Fortalt og introduceret af Peter Mygind.

Mukupa synger Chwi Chwi